Bloggen är pimpad!
/ Julia
Animaliska produkter!
Tyvärr har även intaget av onyttigheter ökat avsevärt men det ska det snart bli ändring på. Jag får se till att inte falla tillbaka in i gamla vanor och äta onyttigt då det inte är bra för hälsan och kan resultera i att jag i framtiden kan drabbas av en massa sjukdomar. Neeh, jag ska se till att äta bra i framtiden.
En sak som jag lärt mig under tiden jag levt på vegankost är att jag faktiskt kan avstå från saker om jag bara bestämmer mig. Att jag kan hitta viljan att avstå från saker och att jag även överlever utan sötsaker. Det tror jag kan vara bra att ha i bagaget.
/ Nathalie
Provtagning två!
Jag tänkte nu lägga in lite bilder från provtagningen. Tyvärr var mitt batteri nästan slut och jag skulle ta proverna samtidigt som Julia så det blev inte lika roliga bilder som förra gånger. Sanningen är att det faktiskt inte blev roliga bilder alls. Men men så kan det bli ibland!

Julia ser inte lika nervös ut som förra gången!

Här börjar det bli lite nervöst!

Nu börjar det närma sig sprutan och på den här bilden visar Julia precis vad hon tycker om sprutor!
Då det tydligen fattades ett prov på Julia förra gången så tog de inte det provet den här gången heller. Så tog de fyra provrör av henne medan de av mig tog fem. Den här gången flöt det på helt utan någon som helst problematik. Ingen av oss var ens nära på att svimma. Skönt det i alla fall!
/ Nathalie
Några dagar senare!
Jag har inte spytt och inte mått dåligt alls av att äta kött och dricka mjölk igen trots uppehållet :) I tisdags efter Mcdonalds och godis så mådde jag sjukt illa på kvällen, men de kanske berodde mest på mängden godis hehe! Det är iallafall underbart att kunna äta ägg till frukost, slippa laga mat och äta vad man vill!
Jag mår alltså prima och har inte haft några komplikationer alls! Är bara väldigt glad över att jag ska äta räkor/ost och kex ikväll, denna middag har vart planerad redan innan jag började med veganmaten.
En av frågeställningarna är iallafall besvarade - jag mådde INTE dåligt av att äta vanlig mat igen efter sex veckor med vegan mat, något jag faktiskt trodde att jag skulle vara. Jag trodde att magen skulle vara lite känslig mot laktos, men där hade jag fel. Skönt det! :)
Snart kommer även bilder från blodprovet i tisdags!
/ Julia
Första frukosten!



hahaha, ja, det var gott!
/ Julia
Resultat efter sex veckor!
Det har gått bra att träna och jag har inte känt mig sådär överdrivet trött pga för lite protein vilket jag faktiskt trodde att jag skulle känna. Jag har vart pigg och glad och INTE lidit av någon mer huvudvärk än vanligt :) Jag har alltså mått mycket bättre än jag trodde, fast inte bättre än innan heller.
blodprov
Vi kommer att ta en massa bilder från dagen som kommer upp senare ikväll! just nu är jag bara nervös inför blodprovet. Jag är vääldigt känslig för blod och tycker det är obehagligt, men det är bara att få det gjort och hoppas på att man inte svimmar. Vad gör man inte för vetenskapen?
Idag är en underdar dag! Uppdatering senare ;)

(det är lika läskig som det ser ut)
/ PUSS JULIA
planer inför den första dagen som icke vegan!
MCDONADS - BIG TASTY ENDAST OST OCH KETCHUP!
haha MUMS! MEN, min frukost kommer att bestå av en tekaka (innehåller mjölk) samt OST, FAN VAD JAG HAR SAKNAT OOOOOST! Men lunchen i skolan blir vegetarisk - för att få den optimala njutningen av hamburgaren till middag. Men det slutar inte där, nejnej! det blir ABSOLUT en påse lösgodis på det, jag kommer att rulla till skolan på onsdag morgon :) Men det är det värt!
/ Julia
L Y C K A
Det är var jag känner just nu! Det är nu två timmar och 7 minuter kvar tills jag inte äter som en vegan längre, hur underbart som helst! Jag tänkte skriva lite om vad jag har lärt mig under den här tiden egentligen.
- Det har blivit en vana att kolla ingredienser/innehåll i olika livsmedel och man har lärt sig mycket om bönor/linser/quinoa osv osv.
- Jag har lärt mig att typ ÄLSKA broccoli, haha udda, men sant!
- Jag har lärt mig att man kan klara något om man bara är envis!
- Jag har lärt mig att att leva som vegan inte riktigt är min grej ;)
- Självkontroll, verkligen
- Ta ansvar för inhandling av saker, samt att alltid (nästan) tvingas laga egen mat
- Att man faktiskt hamnar utanför, över något så litet som att äta annorlunda mat
- Att det finns ganska mycket en vegan kan äta för att "tjocka sig" = glass, havrebollar, delicatoboll osvosv. ;) det finns hopp!
Har säkert lärt mig massor av mer som jag inte kan komma på just nu, så listan kommer säkerligen att fyllas på! ;)
/ Julia
den sista måltiden!
Detta är den sista måltiden eftersom jag imorgon också kommer att äta denna till middag, himmelskt gott :) Nu är det bara slutspurten kvar, och det känns riktigt bra!
Inväntar slutet!
I går var jag i alla fall och firade min kusin som fyllde sex år i torsdags. Grattis Olle!
I alla fall så var det självklart fika där, tyvärr kunde jag inte äta något och tillslut blev jag så sugen att jag tog bilen till coop för att köpa havrebollar! Haha så desperat kan man också vara. Jag kan säga att jag åt alldeles för många.
Jag har ingen som helst motivation just nu. Varken till att äta veganmat eller att skriva i bloggen. Ska försöka göra ett "resultatinlägg" snart i alla fall.
Neeh, nu ska jag koka lite spaghetti i grönsaksbuljong. Det är faktiskt gott!
/ Nathalie
Efter veganperioden!
Hur kommer vi må när vi snart kommer att äta vanlig mat igen? dvs, kött, mjölk och sådant.
Kommer vi att må dåligt?
Kommer vi vara känsliga mot mjölk?
Hur ser blodvärderna ut?
Detta är några av frågeställningarna som jag är extremt nyfiken över att få ta reda på. Nästan så att jag hoppas på att man mår lite dåligt av att börja äta normalt igen - det hade vart kul för reslutatets/vetenskapens skull. ;)
skollunchen?
Man ska ju faktiskt kunna äta lunch i skolan trots att man är vegan, men det gäller att våga fråga personalen, då tror jag att de i flesta fall ordnar till en lunch till veganer också. :)
Nåväl, i fredags fanns det som sagt ingenting att äta för oss - trodde vi. Då hade kökschefen ordnat en potatisgratäng gjort på havredryck och spenat, vilken faktiskt var förvånandsvärt god! ;)
Alltså, våga tala med matsalspersonalen, de ordnar säkert de mesta bara man vågar kontakta dem!

/ Julia
makaroner!
Jag sträckte mig så långt att jag orkade koka makaroner och slänga på lite ketchup!

Innehåller inte direkt mycket protein, men jag orkar inte bry mig! På tisdag och några dagar frammåt kommer jag att överkonsumera protein ändå, höhö ;)
/ en less Julia
Nedräkningen börjar!
Nu är det även dax att ta upp kontakten med vår läkare så att han fixar etiketter till oss som vi kan ta med oss till lasarettet på tisdag imorgon! Då är det nämligen dax för oss att göra det sista blodprovet - för att kunna se om det blivit någon skillnad i vårt blod pga vår vegan kost! Det ska bli riktigt spännande och roligt, fast ännu roligare är nog att vi äntligen får äta vanlig mat igen! :)
Nathalie håller nu på att samla ihop våra personnummer som behövs och sedan ska vi boka en tid med läkaren om några veckor. Han ville träffa oss först när vi börjat äta som vanligt igen för att höra hur det gick för oss att plötsligt börja äta mjölk/kött osv igen. Jag antar att han är lite nyfiken på resultatet han med! Han ska även hjälpa oss att tyda resultaten, allt läkartrams är det inte många som förstår!
/ Julia
sista tisdagen
De senaste dagarna har ja ätit detta till MIDDAG.
torsdag - wook m risnudlar
fredag - wook m risnudlar
lördag - wook m risnudlar
söndag - wook m risnudlar (+ vitlöksbröd som var egengjord)
måndag - wook m risnudlar
idag, tisdag - wook m risnudlar.
Alltså jag vet, detta är inte alls bra men min inspiration till att laga något annat har försvunnit totalt :( jag kommer nog att äta wook tills det blir tisdag igen .. orkar verkligen inte laga någonting annat. Sen har jag fått ett otroligt sug efter broccoli, haha!
Jag är nog den som har ätit mest enformigt av alla, haha ^^ Det kanske bör tilläggas att jag VARJE dag äter soygjurt och all brown flingor till frukost. Min annars ganska varierande kost är saknad!
/ Julia
Mat i skolan!

När vi kom till matsalen och såg maten tyckte både Julia och jag att maten vi kunde äta såg god ut. Jag är inte så värst förtjust i cocosmjölk och tyvärr har det inte förändrats så maten var inte särskilt god i dag.

Julia kände för att ta ett kort på mig när jag åt.

Och så har vi en bild på söta Julia i matsalen!
/ Nathalie
Gårdagens mat = Dagens rester

Här har vi då en bild på kål och makaroner. Det ser inte sådär väldigt gott ut och jag tror att de flesta som skulle smaka det inte skulle vara förtjusta i det men själv är jag uppväxt med det och tycker att det är supergott!
När jag hämtade min pojkvän på kvällen åkte vi förbi Maxi eftersom jag behövde inköpa smör och margarin. Väl där kom han på att han var hungrig så vi bestämde oss för att göra en pastasallad när vi kom hem till mig. Vi skar färsksallad, tomater och gurka och blandade ihop det med majs och makaroner. Till det gjorde jag en vitlökssås. Eirick valde att ha i tonfisk till salladen på sin tallrik. Självklart glömde jag att ha i bönor Det måste jag komma ihåg till nästa gång!

Mycket gott!
/ Nathalie
tankar kring middagar
Här om dagen blev jag också bjuden på middag, men ingen sa någonting om att denne skulle fixa speciell mat till mig och ingen sa heller något om att jag skulle ta med egen mat. Min magkänsla sa att det skulle bli "nej men justeja du är ju vegan .. här, du kan äta .. potatis!" Så får man sitta där och äta potatis "det är ju inte mitt fel att du inte äter kött" tror jag det flesta skulle tänka.
Hur slutade detta då? Jo för att inte värdarna skulle "skämmas" om de (kanske) glömt laga mat åt mig, eller för att slippa ta med en äcklig gammal matlåda medan de andra satt på finmiddag så sket jag totalt i middagen överhuvudtaget. Jag vågade inte chansa.

Tänker ni bli veganer - förvänta er inte att bli bjudna på middag. Alla är för okunniga för att våga laga mat åt er. Vilket är väldigt trist.. Nu när jag vet hur det känns, osäkerheten (blir jag bjuden eller ej?) eller utanförskapet (tagit med en egen matlåda) så kommer jag att GARANTERAT att laga laktosfri mat /vegeterisk mat eller veganmat om någon i ett sällskap jag tänkt bjuda på middag äter så. Punkt slut!
/ Julia
Vegan?
/ Nathalie
Farsdag!
Sedan kom det till deserten. De åt en hallonpaj som luktade underbart! Min pojkväns bror var snäll och fixade en fruktsallad till mig och det var inte helt fel det heller. Jag kände mig i alla fall mycket nyttig!
/ Nathalie
Gammal bild!

Bilden ovan var den absolut första bilden jag, Nathalie, la upp här i bloggen. Jag föreställde mig att jag skulle vara så efter att ha ätit vegankost ett tag. Som så många gånger annars hade jag rätt. Jag går runt och tänker på kött! Ibland på fläskfilé, ibland kyckling och de senaste två dagarna har det faktiskt varit korv. Och det konstigaste är att korven jag är sugen på inte är tillagad... Utan jag är sugen på den otillagad. Jag tycker att det är lite kul att man ibland verkligen kan sätta fingret på vad man är sugen på. Förut var det mest så att jag kände mig sugen på någonting utan att riktigt veta vad det var men nu vet jag till och med att korven inte ska vara tillagad!
Jag tycker inte om ägg men ändå drömde jag om ägg för några dagar sedan. Drömmen var lång och jag drömde om äggen på olika sätt. Ibland var äggen hela och ibland var de hackade. Haha, jag tyckte att det var en lite rolig dröm och när jag på morgonen kom på vad jag drömt fick jag ett gott skratt!
/ Nathalie
Tankar!
Jag undrar hur länge jag tänkt göra det här inlägget. Jag har bara inte vetat hur jag ska formulera mig, jag vet fortfarande inte det men jag skriver ändå. Annars kommer jag säkert aldrig att göra det.
Jag tänkte för ett tag sedan att det verkligen känns som att man äter för att överleva. Jag älskar mat i vanliga fall! Mat är något som brukar vara både gott och mättande. Just nu är det bara mättande. Om ens det...
Det känns verkligen som att jag äter av en anledning. För att överleva. Jag har aldrig riktigt tänkt på det sättet förut men det är ju faktiskt alltid så att man äter för att överleva fast samtidigt tycker nog de flesta om mat. I alla fall vissa maträtter. Jag har inte varit stormförtjust i något jag ätit hittills. I början var det till och med så att jag inte ville att det skulle bli dagen efter eftersom jag då skulle behöva i skolan. Lyckligtvis finns det ofta spaghetti i skolan en det börjar bli riktigt tråkigt! Jag kommer ihåg första gången jag och Julia åt det i skolan, vi båda konstaterade hur gott det var. Jag känner inte så längre, jag har tröttnat på att äta samma sak hela tiden!
Visst kan man göra ganska mycket veganmat men det känns ändå inte särskilt varierat. Det är ju bönor och grönsaker i allt jag äter.
En annan sak jag tycker är jobbigt är att jag alltid måste titta vad saker innehåller innan jag kan dricka eller äta det. Jag vågar inte ens dricka apelsinjuice utan att först läsa innehållsförteckningen minst två gånger. Finns det något som kan vara misstänksamt struntar jag i att dricka det och dricker vatten istället.
Jag tror dock att detta projektsrbetet har hjälpt mig med vissa saker. Jag känner just nu inte en längtan efter godis eller kakor. Helt otroligt eftersom jag alltid brukar känna ett sug efter det. Jag skulle nästan kunna kalla mig själv en sockermissbrukare men jag tror att jag efter dessa sex veckor kommer att vara i alla fall lite "renad" från det sockersug jag brukade känna. Man kan alltid hoppas.
Nu blev det ett långt inlägg som troligen är lite flummigt formulerat men jag gjorde i alla fall mit bästa. Haha.
/ Nathalie
Resturangmat!

Jag tror att det var någonslags ostronsås i denna mat egentligen men de fixade så att jag kunde äta den.
/ Nathalie
Less
Jag orkar inte stå och laga till någon mat och man måste äta så sjukt mkt bönor/linser för att få i sig mycket protein och jag hatar alla bönor och grejer .. Hoppas kroppen kan orka en vecka och en dag till, sen blir det KÖTT OCH PROTEIN!
För att kika hur mycket protein jag bör äta om dagen så googlade jag litegrann och hittade denna sida; http://iform.se/testa-dig-sjalv/test-kost/test-hur-mycket-protein-behover-du
resultatet;

Haha vilket skämt, 59 gram !! Jag undrar om jag ens har ätit hälften om dagen under de fem veckorna vi hållt på ? Det ska bli riktigt intressant att se blodproverna!
/ Julia
Misslyckad mat!

Här har vi en bild på den misslyckade maten.
/ Nathalie
Många inlägg!
Nu har jag flera dagars inlägg att göra. Vi får se om jag hinner lägga in dem alla då jag strax ska bort. Om inte annat lovar jag att att lägga in dem i morgon!
Godis!

Det är sesamkakor som är jätte söta och goda - godis suget försvinner direkt! Ett hett tips ;)
/ Julia
mumsig wook!
Jag gjorde som nathalie gjort, stekte vitlöken i oljan, hade i grönsakerna och sedan stekte jag det med de färdigkokta nudlarna samt kryddade med salt och svartpeppar! Till detta hade jag sweet chili sås, MUMMA!
Dietist
Frågan;
jag är lakto/ovo vegetarian.
jag äter b12 och järntabletter.
e det nåt annat jag kan behöva som tillskott?
Svar:
Hej Ebba,
Äter du en lakto-ovo-kost bör du kunna tillgodose de behov du har av vitaminer och mineraler. Förutsatt att du äter regelbundet varje dag förstås. Jag har faktiskt stött på vegetarianer som äter väldigt spartanskt. Det håller inte. Det är viktigt för alla, inklusive dig, att äta så varierat som möjligt. Kanske en genomgång hos en dietist skulle vara värdefullt för dig. Fråga din husläkare om en remiss. Det är bra att du lägger till lite extra vitamin B12 och även järn.
Så enligt denna så är det bra att äta lite tillskott för att kroppen ska må bra. Jag kikade runt lite och hittade lite tillskott som kanske skulle vara bra att äta om man ska förbli vegan. Jag hittade detta tillskott på hemsidan www.bodystore.com!
Såhär står det om produkten:
"Spirulina KRAV och Eko ger dig ett bra tillskott av proteiner, b12, klorofyll, m.m.
Spirulina är en sötvattensalg, som för denna produkt har odlats helt ekologiskt och utan tillsatser. Den är certifierad av bl.a. Naturland i Tyskland. Spirulina har precis som Chlorella högt innehåll av protein, b12 och klorofyll så därför är även denna ett utmärkt tillskott för vegetarianer och veganer."
/ Julia
B12!
Varför man får B12 brist kan ha olika anledningar;
- Atrofi (tillbakabildning) i magsäcken av de celler, som bildar IF.
- Resektion av magsäcken (delar av magsäcken har opererats bort) så att de IF-producerande cellerna blivit för få.
- Vissa tunntarmssjukdomar eller tunntarmsresektion kan medföra att tunntarmen inte kan ta upp vitamin B12-IF-komplexet.
- Kosthållning som är fattig på kött, fisk och mjölk (vegankost).
B12 finns alltså i kött, fisk och mjölk - dvs allt vi inte får äta. Symptomen kommer ofta smygande och kan vara bland annat trötthet, svaghet och yrsel. Efter en tid så kan man även lättare få kärlkramp och smärtor i benen. Men B12 är också viktigt för vårat nervsystem och kan med brist på denna påverka vårat nervsystem. Om så är fallet så kan få försämrad känsel, stickningar, pirrningar i händer och fötter, svårigheter med balans, försämrat minne, depression och demens.
Det finns även sympton från mag-tarmkanalen vilka är typiska för vitamin B12 brist. Du kan då få en röd, irriterad tunga eller få diarré.
Vad kan ska göra för att undvika detta är ju självklart att äta de som innehåller mycket B12 såsom kött och fisk, men vad gör man om man lever som vegan? Jag tror att det finns tillskott man kan ta för att inte råka ut för detta! :)
Bra att veta inför vårt nya blodprov som är om två veckor;
Om vitamin B12 ligger mellan 100-300 pmol/l kan det vara såväl brist som ett normalt värde vilket innebär att man måste komplettera med homocystein och helst också metylmalonsyra (båda förhöjda) för att säkerställa att det handlar om en brist av B12.
UPPTÄCKT! Detta är min soja mjölk som jag bland annat använder i mitt kaffe (<3) och när jag äter havregrynsgröt. En sak jag INTE lagt märke till tidigare är att denna faktiskt innehåller B12! Inte för att att endast dricka denna täcker B12 behovet men endå, det var otippat faktiskt :)'
/ Julia
Favorit i repris!

Recept på detta finns i ett äldre inlägg!
/ Nathalie
Stockholm!
För att vara helt ärlig var jag faktiskt lite orolig att det inte skulle finnas något för mig att äta. Jag tog till och med med mig egna mackor. Tack och lov behövde jag inte svälta! Självklart var utbudet inte stort så jag fick ta vad som erbjöds och jag hade tur... Det var ätbart!

Det här var min första måltid i Stockholm. Maten var inte äcklig men inte heller särskilt god. Man får inte vara kräsen när man är vegan!

Självklart fanns det på tallriken saker som inte var ätbara! Här är jag strängt upptagen med att plocka bort löken och oliverna!

Trots att min underbara pojkväns, vars namn förövrigt är Eirick, mat såg mycket godare ut kunde han inte låta bli att smaka på min. Tyvärr fick jag ingen udvärdering...

Detta åt jag på kvällen! Vi gick på bio och när vi sett klart filmen var klockan mycket och detta är vad jag köpte att äta. Jag köpte en sallad på något ställe och sedan gick vi förbi Mc Donalds och köpte pommes frites och mat till Eirick. Denna måltid var verkligen ingen höjdare! Som så många gånger förut var pastan inte klar!

När det var dags för frukosten var jag lite ledsen eftersom hotellfrukostar brukar vara höjdpunkten med att bo på hotell, om man bortser från att man inte behöver städa själv vill säga! Tyvärr var hotellfrukosten som vegan ingen succé. Den lilla skålen i det högra hörnet längst ner är mitt speciella smör som jag fick! Som ni säkert kan lista ut blev det mycket av frukosten över när vi var mätta!

Detta var troligen det godaste i matväg jag åt under Stockholmsvistelsen! Det var också det sista. Jag har för mig att detta var risnudlar med wookade grönsaker.
Utöver det på bilderna åt jag även nötter av olika slag även lantchips!
Vsst var det lite jobbigt att inte kunna äta allt gott Stockholm hade att erbjuda men det funkade bra ändå. Nu är jag en erfarenhet rikare. Jag vet att det går att överleva på vegankost även när man är på semester!
/ Nathalie
grön linssoppa!

Matlagning på g!

Lite ingredienser! Man kan ju ha i lite vad man vill i soppan :)

här ser ni den begåvade kocken ;)
Här har ni receptet om det är någon som skulle vilja testa sig på detta! :)
Ingredienser
3 dl gröna linser, 2 morötter, 4 potatisar, 1 burk kidneybönor, 1 burk krossade tomater, 2 grönsaksbuljonger, 2 vitlöksklyftor, 1 dl hackad persilja och lite timjan.
Gör så här
Koka gröna linser enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka lök och morot. Skala och skär potatisar i tärningar. Fräs lök och morötter i 3 msk olja ca 3 minuter i en stor kastrull. Blanda i potatisen, smula ner grönsaksbuljongtärningar, lite vatten och timjan. Fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt tomater. Låt koka ca 15 minuter under lock. Späd soppan med ca 4 dl vatten till önskad konsistens. Lägg i bönor och linser. Skala och finhacka vitlöksklyftor och låt koka med i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö hackad persilja över!
Tre veckor senare
Min mage har nu lugnat ned sig avsevärt mycket vilket är himla skönt! Tror den börjar vänja sig vid den nya kosten. De senaste dagarna har jag dock haft huvudvärk, har ingen aning om ifall det beror på en förskylning som är på g eller om det är pga vegan maten? Det återstår och se om huvudvärken släpper eller ej!
Annars så känner jag inga större förändringar. Jag väger nu samma som jag gjorde för tre veckor sedan (jag gick ju upp lite).
Nu gäller det att vara uppmärksam på kroppen för att kunna se/känna skillnader, det är inte det lättaste.
/ Julia
Tomatkoktris och kidneybönsbiffar!
Tomatkoktris:
Detta receptet gjordes på fri hand och därför kommer jag att utesluta mått och sådant. Men i alla fall så kokade man riset tillsammans med krossade tomater, salt, vatten och en hel vitlöksklyfta som jag lät flyta omkring. När riset är klart är det bara att hälla av vattnet och de krossade tomaterna.
Kidneybönsbiffar:
Dessa biffar gjordes efter ett recept dock med lite justeringar.
För fyra personer
1 burk kidneybönor (400 g)
200 g kokt, kall potatis
1/3 burk konserverad grön chili
1 tsk timjan
2 ½ msk sojamjöl
Salt, peppar
1. Häll av och skölj bönorna. Mixa hälften av dem i matberedare eller med stavmixer. Grovhacka resten av bönorna. Mosa potatisen med en gaffel.
2. Hacka chilin.
3. Blanda noga samman alla ingredienser till bönbiffarna. Krydda med valfri mängd salt och peppar.
4. Forma 10 biffar av smete. Stek dem gyllenbruna ca 1 minut på varje sida i olja i en stekpanna.
5. Servera med det tomatkokta riset och gärna även med vitlökssås.
Både det tomatkoktariset och kidneybönsbiffarna var mycket goda och inte särskilt komplicerade att tillaga. Det som man kan tänka på är att spara en potatis från ett tidigare tillfälle så att man redan har den liggandes i kylskåpet. Bli inte förvånad om det verkar som att oljan försvinner eftersom dessa biffar verkar suga åt sig otroligt mycket av den.

/ Nathalie