KliMATfrågan på bordet.
Jag läste en bok som heter KliMATfrågan på bordet.
Såhär stod det på baksidan:
"Mat åt nio miljarder - hur ska vi fixa det i ett nytt klimat? Och hur påverkar maten i sin tur klimatet? Hur ska vi äta klimatvänligt? Är det moraliskt fel att ära nötkött? Ska vi producera kött utan djur för klimatets skull? Hur mycket betyder transporterna och spillet i livsmedelskedjan?
I Sverige får vi nya grödor, men också nya ogräs och skadegörare. Och djuren lan blli sjukare. Vad innebär ett nytt klimat för olika delar av vårt avlånga land?"
Det jag la fokus på var delarna i boken som handlade om kött i kosten.
/ Nathalie
Uppdrag: Att läsa dietbok
Så den närmaste veckan är det dags för oss att läsa som aldrig förr och anteckna viktiga detaljer! Vecka 17 ska vi även ha en liten "föreläsning" på vår biologi b lektion så vi ska se till att försöka få fram så mycket biologiska detaljer vi hittar :)
/ Julia
Biblioteket!
Dessa två böcker nedan lånade jag. Det ska bli intressant att se om det står något om vegan mat eller vad som kan vara bra/dåligt med just de livsmedlena som vi är intresserade av - vegan livsmedel.
"Lurad av laxen" av Marit Paulsen

såhär står det på baksidan:
”Marit Paulsen är sedan många år tillb aka en av de mest välkända och stridbara rösterna i mat- och klimatdebatten. Hennes resonemang och slutsatser är ofta självklara och vardagskloka, men också kontroversiella. Här reder hon ut begrepp som ekoodlat, henmanipulerat, besprutat och konstgödslat och pekar på att den stora utmaningen ligger i hur vi ska kunna producera mat så att den räcker åt alla”
När du går till ett bibliotek så inser du snabbt att det inte finns särskilt mycket böcker inom ämnet vegan, så vi fick ändra om lite och hitta små delar i böcker som kan vara intressanta för oss och användbart för oss. I denna bok fanns ett kapitel som jag tror kan vara intressant ”Hur mår djuren?” samt ”en ekologisk katastrof”
Detta är bok nummer två som jag ska läsa!"Mat som medicin" av Stephan Rössner

Såhär står det på baksidan:
”Kan man egentligen äta sig till hälsa? Här är boken som ger oss svaret. Stephan Rössner granskar kritiskt forskningen som finns kring mat och berättar om vad vi idag känner till om de medicinska effekterna av vår kost. Här finns nya spännande fakta som kan komma att ändra våra matvanor. Visste du att choklad kan vara hjälpmedel mot tandröta, eller att nötätning påstås hjälpa oss att undvika hjärtinfarkt eller att måttligt alkoholförtäring kan minska risken för hjärtkärlsjukdom?
Stephan Rössner är professor i hälsoinriktad beteende forskning vid Karolinska Institutet och ansvarig för sjukhusets överviktsmottagning. Han är även känd från tidningar, radio och TV.”
Det som verkar intressant i denna bok är ganska mycket. Tror att jag kommer hitta mer intressanta fakta i denna bok än den innan men det visar sig. :)
/ Julia
Provresultaten!
Innan ni läser detta inlägg kan det vara en väldigt bra idé att läsa det föregående så att man inte blir riktigt lika förvirrad av proven och så. I det förra inlägget förklarade vi lite saker som kan vara bra att veta innan man läser detta.
Inom parenteserna kommer ni att se vad värdet bör ligga på om man är ”normal”. Om det förekommer en * betyder det att mer är mer eller mindre än normalt. På våra egna resultat kommer vi först att skriva ut vad resultaten var innan och sedan efter vår veganperiod.
Observera att dessa prov normalt varierar från gång till gång. Att värdena har ändrats lite har i normalt fall ingen betydelse. Det som är värt att utmärkas är mest ämnesomsättningen (prov 19) samt Nathalies resultat på prov 7 där det eventuellt kan finnas en infektion inblandad.
Ni som är uppmärksamma kommer att upptäcka att Nathalie har ett prov mer än Julia och detta beror på lite slarv från annat håll men det spelar egentligen ingen roll.
Julias provresultat!
Hematologi Normala värden Innan/Efter
1) B-Hemoglobin (120-150 g/L) 134/135
2) B-EVF (35-46 %) 39/39
3) B-Erytrocyter (3,90-5,10) 4,06-4,25
4) Erc- MCV (82,0-98,0) 96,7/92,4
5) Erc- MCH (27-33 pg) 33/32
6) Erc- MCHC (320-360 g/L) 340/343
7) B-Leukocyter (3,5-9/L) 4,8/5,3
8) B- Trombocyter (150-350 st) 359*/410*
9) P-Kobalaminer(B12) (120-700 pmol/L) 215/223
Allmän Kemi
10) P-Natrium (137-145 mmol/L) 143/140
11) P-Kalium (3,5-5,0 mmol/L) 3,5/3,7
12) P-ALAT (0,15-0,75ukat/L) 0,25/0,30
13) B-HbA1c(IFCC) (27-42 mmol/mol) 34/33
14) B-HbA1c (3,6-5 %) 4,2/4,2
15) P-HDL-kolesterol (>1,2 mmol/ L) 1,9/1,9
16) P-LDL-kolesterol (<3,0 mmol/L) 2,3/2,6
17) P-LDL/HDL (<5) 1,2/1,4
18) P-ASAT (0,25-0,60 ukat/L) 0,34/0,35
Hormoner
19) S-TSH (0,4-4,0mlE/L) 6,33*/4,71*)
Nathalies provresultat!
Hematologi Normala värden Innan/Efter
1) B-Hemoglobin (120-150 g/L) 134/137
2) B-EVF (35-46 %) 40/40
3) B-Erytrocyter (3,90-5,10) 4,68/4,85
4) Erc- MCV (82,0-98,0) 85,9/82,2
5) Erc- MCH (27-33 pg) 29/28
6) Erc- MCHC (320-360 g/L) 333/342
7) B-Leukocyter (3,5-9/L) 10,0*/8,7
8) B- Trombocyter (150-350 st) 442*/473*
9) P-Kobalaminer(B12) (120-700 pmol/L) 135/149
10) P-Folat (>8 mmol/L) 6,7*/5,2*
Allmän Kemi
11) P-Natrium (137-145 mmol/L) 141/140
12) P-Kalium (3,5-5,0 mmol/L) 3,8/3,7
13) P-ALAT (0,15-0,75ukat/L) 0,24/0,24
14) B-HbA1c(IFCC) (27-42 mmol/mol) 34/36
15) B-HbA1c (3,6-5 %) 4,3/4,5
16) P-Kolesterol (<5,0 mmol/L) /5,4*
17) P-HDL-kolesterol (>1,2 mmol/ L) 0,9*/1,2*
18) P-LDL-kolesterol (<3,0 mmol/L) 3,0*/3,6*
19) P-LDL/HDL (<5) 3,4/3,1
20) P-ASAT (0,25-0,60 ukat/L) 0,35/0,33
Hormoner
19) S-TSH (0,4-4,0mlE/L) 4,13*/4,26*
/Nathalie och Julia
Fakta om testerna vi utföre under projektarbetet!
Några begrepp du bör känna till för att förstå våra resultat!
Vad är en röd blodkropp?
Av de tre olika blodkropparna vi har i kroppen har vi flest röda blodkroppar. Nästan en fjärdedel av kroppens celler är blodkroppar! De röda blodkropparna är runda och platta vilket gör att de lätt kan ta sig fram i de minsta blodkärlen. Bildningen röda blodkroppar styrs av ett hormon som utsöndras från njurarna. När det finns för lite syre i blodet känner njurarna det och svarar genom att producera mer av hormonet. Då bildas det fler röda blodkroppar som gör att blodet kan transportera syre.
De röda blodkropparna innehåller hemoglobin som binder syre och koldioxid och transporterar det. Hemoglobin är ett protein som innehåller järn som ger blodet dess röda färg. Ett syrerikt blod är ljusare rött medan syrefattigt blod är mörkare rött (det kan ni se på prov nr 5).
Vad är en vit blodkropp?
Vita blodkroppar (eller leukocyter som de också kallas, prov nr 7) är celler i blodet som ingår i kroppens immunförsvar. Dessa blodkroppar produceras i benmärgen. Halten av olika vita blodkroppar kan mätas i ett blodprov (som vi gjorde, prov 7) för att se om en inflammatorisk process pågår eller om immunförsvaret är nedsatt. Ni kommer sedan att se Nathalies värden på detta prov, vilket kan betyda att hon hade en infektion i kroppen just då!
Vad är blodplättar?
Blodplättar kallas också trombocyter (se prov nr 8) och består av en mycket liten del av vårt blod! Huvuduppgiften är att bidra till blodets levring (koagulering) vilket hindrar att man bland annat förblöder. För den som vill läsa lite mer invecklat så är det så att tillsammans med skadade celler utsöndrar blodplättarna ämnen tillsammans med bland annat ämnena kalcium och K-vitamin i blodplasman. Detta sätter igång en kedjereaktion som leder till att fibrinogen och K-vitamin i blodplasman omvandlas till trådar (om du t.ex. slagit dig och fått ett blodigt sår). Dessa trådar utgör sedan ett nät där blodplättarna kan fastna vilket leder till att blodet täpps igen! Ett test på blodplättarna är prov nr 8!
Vad är folat?
Folat är ett slags B-vitamin som är speciellt viktiga att äta under graviditeten. Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och även för bildning av röda blodkroppar. Har man brist på folat så ger det blodbrist, anemi. Det är även ett ämne som behövs för att ett foster ska kunna utvecklas normalt under graviditeten. Därför får gravida kvinnor ofta ta vitamintillskott. Folat finns naturligt i mat och Kvinnor som äter mycket folatrika livsmedel, till exempel vegetarianer och veganer (som äter stora mänger baljväxter) får i sig tillräckligt mycket folat via maten.
Vad har natrium och kalium för funktioner?
Natrium är det salt som finns i störst mängd och som spelar en viktig roll för kroppens vattenbalans. Ett högt natriumintag kan leda till att det ansamlas för mycket vätska i kroppen. Denna övervätskning kan bero dels på att natrium binder vätska, dels att natrium ger ökad törst.
Kalium är ett viktigt salt som behövs för att nerver och muskler ska fungera. Både för högt och för lågt kaliumvärde kan ge rubbningar av hjärtrytmen. Vid nedsatt njurfunktion kan utsöndringen av kalium minska vilket kan leda till ett förhöjt kaliumvärde i blodet.
Vad är kolesterol?
Kolesterol är ett fettliknande ämne som finns i kroppens alla celler. Kroppen producerar själv det kolesterol som kroppen behöver, men vi får också i oss en mindre mängd kolesterol med maten vi äter. Kolesterol används till bland annat tillverkning av hormoner, gallsyror, bildning av vitamin D när vi är ute i solen samt till att bygga upp cellväggar.
1) B-Hemoglobin = Mått på hur mycket röda blodkroppar man har i blodet
2) B-EVF = Mått på hur mycket av blodet som är röda blodkroppar (ska ligga på ca 50 %)
3) B-Erytrocyter = Ett annat mått på röda blodkroppar
4) Erc- MCV =Mått på hur stora de röda blodkropparna är
5) Erc- MCH =Hur mycket järn/hur färgen är på de röda blodkropparna
6) Erc- MCHC = Samma som ovan, mer avancerat
7) B-Leukocyter =Mått på vita blodkroppar (kan tyda på infektion hos Nathalie)
8) B- Trombocyter = Mått på antalet blodplättar (fler om man är yngre?)
9) P-Kobalaminer(B12) = Mått på hur mycket B12 man har i blodet
10) P-Folat = Mått på hur mycket folat man har i blodet
11) P-Natrium = Mått på njurfunktionen, man mäter salterna i blodet
12) P-Kalium = Samma som föregående
13) P-ALAT = Mäter leverfunktionen
14) B-HbA1c (IFCC) = Avancerad sockeromsättning
15) B-HbA1c = Ungefär som föregående men mäts i % (högt = diabetes)
16) P-Kolesterol = Mäter kolesterol
17) P-HDL-Kolesterol = Mäter det goda kolesterolet
18) P-LDL-Kolesterol = Mäter det onda kolesterolet
19) P-LDL/HDL = En kvot av allt kolesterol
20) P-ASAT = Leverprov som mäter hjärtmuskeln
21) S-TSH = Mäter ämnesomsättningen
/Nathalie och Julia
Hej där!

Läkarbesök
/ Nathalie
GODIS? INTE OKEJ!

Hej bloggen :) Nu ska det förhoppningsvis börja hända lite grejer igen då Nathalie lovat att ta tag i att försöka boka en tid med vår läkare! Men det är inte det lättaste då han är väldigt upptagen med patienter osv så att prioritera oss förstår man ju att han inte gör. Men snart får vi förhoppningsvis veta resultaten!
En annan sak jag tänkte på häromdagen när jag kikade på ett program som hette "Rent och Orent" där de sa att för att färga en godis röd så går det åt 6,5 löss!! Det ingår ju även gelatin i godis och det kan verkligen inte en vegan äta. Jag har ju tidigare skrivit vad gelatin är, nedmalt kött typ. Men frågan är om vegeterianer också struntar i det? Äter man inte kött då borde man väl inte äta gelatin? Eller?
Är faktiskt lite nyfiken.
/ Julia
Efter vegantiden!
Jag har faktiskt inte ätit någonting alls jag åt under min veganperiod förutom det jag åt innan veganperioden som jag fortfarande kunde äta under den tiden.
De goda "falafelsarna" ;) som jag tyckte så mycket om har jag inte ätit en endaste gång! Jag har heller inte ätit av soyghurten som jag åt nästan varje dag under de sex veckorna! Veganmat är tydligen ingenting för mig alltså ;)
/ Julia
Vad händer under vårterminen?
- Först och främst ska vi få se resultaten på blodproven!
- Sedan är vår tanke att vi ska intervjua och filma en person som varit vegan under en lång period
- Skriva lite om veganmat ur klimatsynpunkt, dvs är det bra för miljön att avstå från kött eller gör det ingen skillnad?
- Kanske göra en liten "marknadsundersökning" med frågor angående om människor skulle kunna tänka sig avstå från kött eller liknande. Det vore kul att få veta hur andra människor ser på vegankost!
Sedan gav vår handledare Oddur oss om ett förslag att skriva en liten "handbok" om vår tid som vegan där vi kan samla all fakta och kanske sätta upp på teknik där man kan få läsa den. Den skulle isf innehålla mycket fakta och tankar som vi hade under vår veganperiod. Allt samlat i ett litet häfte helt enkelt.
På återseende :)
/ Julia
Veganchic's is back!
DAGS ATT VAKNA OCH SÄTTA IGÅNG PROJEKTARBETET IGEN!
Vi har tagit en liten break med projektarbetet efter att vi gjort "grovjobbet" med kosten och läkarbesöket - men nu är det dags att kicka igång på allvar igen! Det är ju en hel vårtermin kvar och vi har en del saker kvar att hinna med innan den stundande redovisningen sker någongång i maj.
I efterhand så är det ganska många som frågade hur det var att vara vegan och det är många som är intresserade av själva ämnet. Undra hur många som egentligen skulle orka vara vegan i sex veckor som vi? Var vi galna som valde det som projektarbete?
Det som kommer att hända härnäst är att Nathalie ska fixa en läkartid då vi fortfarande inte fått se våra blodprovs resultat efter vegankosten. Vi bokade upp en tid med vår läkare innan jul men han var tvungen att avboka, så vi får ta mötet nu istället. Det ska bli grymt spännande att se resultaten, vi hoppas på att vi kan träffa honom så fort som möjligt :) Resultaten kommer självklart publiceras här fortast möjligt!
/ Julia
Vegan i juletider? Nej tack!
Att vara vegan över julen är inget jag skulle vilja vara. Julen handlar om samhörighet och en stor del av julen är just julmaten. Ett julbord består av till mestadels av köttbullar, prinskorvar och sill, självklart finns det även potatis och lite annat smått och gott också men det mesta av det som finns på julborden kan en vegan inte äta. En vegan kan inte heller äta allt gott julgodis som brukar göras.
Jag tror att det här resulterar i att veganer känner sig mer utanför när det är jul än vid vanliga middagar. Och då kan jag verkligen tänka mig hur det känns... Jag vet själv hur det var när jag bara åt vegankost och inte fick äta det som de andra ut, hur utanför man kände sig. Jag har inte någon lösning på detta, som om man till exempel bjuder hem några på middag och den ena är vegan så kan man göra så att alla kan äta maten men när det handlar om julen så är det många års traditioner som måste brytas för att veganer inte ska känna det utanförskap de kanske känner.
Jag äter själv inte ens hälften av sakerna som finns på julbordet eftersom jag inte tycker om allt och när alla sitter och pratar om hur god sillen var så känner jag mig lite utanför eftersom jag inte äter den. En person som bara kan äta potatisen måste alltså känna sig ännu mer utanför.
Jag är glad att jag inte åt vegankost över julen så att jag slapp känna på den där utanförskapen!
Det här inlägget blev lite flummigt formulerat men jag tror nog att de flesta förstår innebörden.
/ Nathalie
Efter några veckor!
Tyvärr blev mötet med läkaren inställd i torsdags och vi kommer att ta det vid ett senare tillfälle.
Nu har det i alla fall gått några veckor sedan jag började äta animaliskt och min mage krampar inte längre som den gjorde under tiden då jag åt vegankost. Jag blev ganska snabbt efter att jag började äta vanligt igen sjuk, jag vet inte om det beror på omställnigen men antagligen så fick jag bara något virus just då.
Det är fortfarande jätteskönt att få äta precis vad man vill i skolan utan att behöva tänka på vad det är man stoppar i sig!
/ Nathalie
Läkarbesök!
Men idag ska vi träffa på vår läkare för att få se resultat på blodet! ska bli sjukt spännande :)
vi återkommer med resultat!
/ Julia
Jag vet
Jag har under hela tiden vi har varit veganer, varit dålig i magen usch, vikten är nästan samma, ett halvt kilo mindre. Men eftersom jag har varit sjuk en del undertiden och ätit dåligt, skippat måltider osv, så kan jag inte säga om det är just för min ändrade matvanor som är orsaken till det.
Enda gången som jag har fuskat är när jag hade personalmöte på jobbet (McDonalds), alla som jobbar där skulle prova den nya flurry smaken så vi vet när någon gäst frågar hur den smakar. Tog någon sked bara. Annars har jag varit duktigt:)
Började en dag senare än de andra så jag slutade en dag senare än dom andra, så den sista dagen gjorde vi en gräddtårta för att fira;) gädden var gjord på avaokade, citronsaft och florinsocker(tror de va florinsocker, dåligt minne) trodde den skulle vara äcklig men den va faktiskt riktigt god! :D
Nu när jag äter kött osv. så mår min mage bättre igen, och mådde inte alls dåligt:) alltså jag behöver KÖTT! ! ;) annars mår jag inte bra, är piggare igen också. Så nu har jag berättat om hur det har gått! :)