Provresultaten!
Innan ni läser detta inlägg kan det vara en väldigt bra idé att läsa det föregående så att man inte blir riktigt lika förvirrad av proven och så. I det förra inlägget förklarade vi lite saker som kan vara bra att veta innan man läser detta.
Inom parenteserna kommer ni att se vad värdet bör ligga på om man är ”normal”. Om det förekommer en * betyder det att mer är mer eller mindre än normalt. På våra egna resultat kommer vi först att skriva ut vad resultaten var innan och sedan efter vår veganperiod.
Observera att dessa prov normalt varierar från gång till gång. Att värdena har ändrats lite har i normalt fall ingen betydelse. Det som är värt att utmärkas är mest ämnesomsättningen (prov 19) samt Nathalies resultat på prov 7 där det eventuellt kan finnas en infektion inblandad.
Ni som är uppmärksamma kommer att upptäcka att Nathalie har ett prov mer än Julia och detta beror på lite slarv från annat håll men det spelar egentligen ingen roll.
Julias provresultat!
Hematologi Normala värden Innan/Efter
1) B-Hemoglobin (120-150 g/L) 134/135
2) B-EVF (35-46 %) 39/39
3) B-Erytrocyter (3,90-5,10) 4,06-4,25
4) Erc- MCV (82,0-98,0) 96,7/92,4
5) Erc- MCH (27-33 pg) 33/32
6) Erc- MCHC (320-360 g/L) 340/343
7) B-Leukocyter (3,5-9/L) 4,8/5,3
8) B- Trombocyter (150-350 st) 359*/410*
9) P-Kobalaminer(B12) (120-700 pmol/L) 215/223
Allmän Kemi
10) P-Natrium (137-145 mmol/L) 143/140
11) P-Kalium (3,5-5,0 mmol/L) 3,5/3,7
12) P-ALAT (0,15-0,75ukat/L) 0,25/0,30
13) B-HbA1c(IFCC) (27-42 mmol/mol) 34/33
14) B-HbA1c (3,6-5 %) 4,2/4,2
15) P-HDL-kolesterol (>1,2 mmol/ L) 1,9/1,9
16) P-LDL-kolesterol (<3,0 mmol/L) 2,3/2,6
17) P-LDL/HDL (<5) 1,2/1,4
18) P-ASAT (0,25-0,60 ukat/L) 0,34/0,35
Hormoner
19) S-TSH (0,4-4,0mlE/L) 6,33*/4,71*)
Nathalies provresultat!
Hematologi Normala värden Innan/Efter
1) B-Hemoglobin (120-150 g/L) 134/137
2) B-EVF (35-46 %) 40/40
3) B-Erytrocyter (3,90-5,10) 4,68/4,85
4) Erc- MCV (82,0-98,0) 85,9/82,2
5) Erc- MCH (27-33 pg) 29/28
6) Erc- MCHC (320-360 g/L) 333/342
7) B-Leukocyter (3,5-9/L) 10,0*/8,7
8) B- Trombocyter (150-350 st) 442*/473*
9) P-Kobalaminer(B12) (120-700 pmol/L) 135/149
10) P-Folat (>8 mmol/L) 6,7*/5,2*
Allmän Kemi
11) P-Natrium (137-145 mmol/L) 141/140
12) P-Kalium (3,5-5,0 mmol/L) 3,8/3,7
13) P-ALAT (0,15-0,75ukat/L) 0,24/0,24
14) B-HbA1c(IFCC) (27-42 mmol/mol) 34/36
15) B-HbA1c (3,6-5 %) 4,3/4,5
16) P-Kolesterol (<5,0 mmol/L) /5,4*
17) P-HDL-kolesterol (>1,2 mmol/ L) 0,9*/1,2*
18) P-LDL-kolesterol (<3,0 mmol/L) 3,0*/3,6*
19) P-LDL/HDL (<5) 3,4/3,1
20) P-ASAT (0,25-0,60 ukat/L) 0,35/0,33
Hormoner
19) S-TSH (0,4-4,0mlE/L) 4,13*/4,26*
/Nathalie och Julia
Fakta om testerna vi utföre under projektarbetet!
Några begrepp du bör känna till för att förstå våra resultat!
Vad är en röd blodkropp?
Av de tre olika blodkropparna vi har i kroppen har vi flest röda blodkroppar. Nästan en fjärdedel av kroppens celler är blodkroppar! De röda blodkropparna är runda och platta vilket gör att de lätt kan ta sig fram i de minsta blodkärlen. Bildningen röda blodkroppar styrs av ett hormon som utsöndras från njurarna. När det finns för lite syre i blodet känner njurarna det och svarar genom att producera mer av hormonet. Då bildas det fler röda blodkroppar som gör att blodet kan transportera syre.
De röda blodkropparna innehåller hemoglobin som binder syre och koldioxid och transporterar det. Hemoglobin är ett protein som innehåller järn som ger blodet dess röda färg. Ett syrerikt blod är ljusare rött medan syrefattigt blod är mörkare rött (det kan ni se på prov nr 5).
Vad är en vit blodkropp?
Vita blodkroppar (eller leukocyter som de också kallas, prov nr 7) är celler i blodet som ingår i kroppens immunförsvar. Dessa blodkroppar produceras i benmärgen. Halten av olika vita blodkroppar kan mätas i ett blodprov (som vi gjorde, prov 7) för att se om en inflammatorisk process pågår eller om immunförsvaret är nedsatt. Ni kommer sedan att se Nathalies värden på detta prov, vilket kan betyda att hon hade en infektion i kroppen just då!
Vad är blodplättar?
Blodplättar kallas också trombocyter (se prov nr 8) och består av en mycket liten del av vårt blod! Huvuduppgiften är att bidra till blodets levring (koagulering) vilket hindrar att man bland annat förblöder. För den som vill läsa lite mer invecklat så är det så att tillsammans med skadade celler utsöndrar blodplättarna ämnen tillsammans med bland annat ämnena kalcium och K-vitamin i blodplasman. Detta sätter igång en kedjereaktion som leder till att fibrinogen och K-vitamin i blodplasman omvandlas till trådar (om du t.ex. slagit dig och fått ett blodigt sår). Dessa trådar utgör sedan ett nät där blodplättarna kan fastna vilket leder till att blodet täpps igen! Ett test på blodplättarna är prov nr 8!
Vad är folat?
Folat är ett slags B-vitamin som är speciellt viktiga att äta under graviditeten. Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och även för bildning av röda blodkroppar. Har man brist på folat så ger det blodbrist, anemi. Det är även ett ämne som behövs för att ett foster ska kunna utvecklas normalt under graviditeten. Därför får gravida kvinnor ofta ta vitamintillskott. Folat finns naturligt i mat och Kvinnor som äter mycket folatrika livsmedel, till exempel vegetarianer och veganer (som äter stora mänger baljväxter) får i sig tillräckligt mycket folat via maten.
Vad har natrium och kalium för funktioner?
Natrium är det salt som finns i störst mängd och som spelar en viktig roll för kroppens vattenbalans. Ett högt natriumintag kan leda till att det ansamlas för mycket vätska i kroppen. Denna övervätskning kan bero dels på att natrium binder vätska, dels att natrium ger ökad törst.
Kalium är ett viktigt salt som behövs för att nerver och muskler ska fungera. Både för högt och för lågt kaliumvärde kan ge rubbningar av hjärtrytmen. Vid nedsatt njurfunktion kan utsöndringen av kalium minska vilket kan leda till ett förhöjt kaliumvärde i blodet.
Vad är kolesterol?
Kolesterol är ett fettliknande ämne som finns i kroppens alla celler. Kroppen producerar själv det kolesterol som kroppen behöver, men vi får också i oss en mindre mängd kolesterol med maten vi äter. Kolesterol används till bland annat tillverkning av hormoner, gallsyror, bildning av vitamin D när vi är ute i solen samt till att bygga upp cellväggar.
1) B-Hemoglobin = Mått på hur mycket röda blodkroppar man har i blodet
2) B-EVF = Mått på hur mycket av blodet som är röda blodkroppar (ska ligga på ca 50 %)
3) B-Erytrocyter = Ett annat mått på röda blodkroppar
4) Erc- MCV =Mått på hur stora de röda blodkropparna är
5) Erc- MCH =Hur mycket järn/hur färgen är på de röda blodkropparna
6) Erc- MCHC = Samma som ovan, mer avancerat
7) B-Leukocyter =Mått på vita blodkroppar (kan tyda på infektion hos Nathalie)
8) B- Trombocyter = Mått på antalet blodplättar (fler om man är yngre?)
9) P-Kobalaminer(B12) = Mått på hur mycket B12 man har i blodet
10) P-Folat = Mått på hur mycket folat man har i blodet
11) P-Natrium = Mått på njurfunktionen, man mäter salterna i blodet
12) P-Kalium = Samma som föregående
13) P-ALAT = Mäter leverfunktionen
14) B-HbA1c (IFCC) = Avancerad sockeromsättning
15) B-HbA1c = Ungefär som föregående men mäts i % (högt = diabetes)
16) P-Kolesterol = Mäter kolesterol
17) P-HDL-Kolesterol = Mäter det goda kolesterolet
18) P-LDL-Kolesterol = Mäter det onda kolesterolet
19) P-LDL/HDL = En kvot av allt kolesterol
20) P-ASAT = Leverprov som mäter hjärtmuskeln
21) S-TSH = Mäter ämnesomsättningen
/Nathalie och Julia
Hej där!

Läkarbesök
/ Nathalie
GODIS? INTE OKEJ!

Hej bloggen :) Nu ska det förhoppningsvis börja hända lite grejer igen då Nathalie lovat att ta tag i att försöka boka en tid med vår läkare! Men det är inte det lättaste då han är väldigt upptagen med patienter osv så att prioritera oss förstår man ju att han inte gör. Men snart får vi förhoppningsvis veta resultaten!
En annan sak jag tänkte på häromdagen när jag kikade på ett program som hette "Rent och Orent" där de sa att för att färga en godis röd så går det åt 6,5 löss!! Det ingår ju även gelatin i godis och det kan verkligen inte en vegan äta. Jag har ju tidigare skrivit vad gelatin är, nedmalt kött typ. Men frågan är om vegeterianer också struntar i det? Äter man inte kött då borde man väl inte äta gelatin? Eller?
Är faktiskt lite nyfiken.
/ Julia