KliMATfrågan på bordet.

Som Julia skrev i ett tidigare inlägg så har vi läst lite olika böcker.

Jag läste en bok som heter KliMATfrågan på bordet.



Såhär stod det på baksidan:

"Mat åt nio miljarder - hur ska vi fixa det i ett nytt klimat? Och hur påverkar maten i sin tur klimatet? Hur ska vi äta klimatvänligt? Är det moraliskt fel att ära nötkött? Ska vi producera kött utan djur för klimatets skull? Hur mycket betyder transporterna och spillet i livsmedelskedjan?
I Sverige får vi nya grödor, men också nya ogräs och skadegörare. Och djuren lan blli sjukare. Vad innebär ett nytt klimat för olika delar av vårt avlånga land?"

Det jag la fokus på var delarna i boken som handlade om kött i kosten.

/ Nathalie

Uppdrag: Att läsa dietbok

Detta är då det vi har börjat med nu, att läsa en "dietbok" som har med vegankost att göra. Men detta visade sig, som jag skrev tidigare inte vara det lättaste. Men vi har lyckats hitta tre böcker vi tror vi kommer att hitta intressanta fakta i. Böckerna ska vi utvärdera och skriva ned det viktigaste vi lärt oss av böckerna samt sammanställa det i vår lilla handbok vi ska färdigställa under kommande påsklov!

Så den närmaste veckan är det dags för oss att läsa som aldrig förr och anteckna viktiga detaljer! Vecka 17 ska vi även ha en liten "föreläsning" på vår biologi b lektion så vi ska se till att försöka få fram så mycket biologiska detaljer vi hittar :)

/ Julia

Biblioteket!

Idag var jag och Nathalie till statsbiblioteket för att låna lite böcker som har med mat/diet/vegetariskt/vegan att göra som vi sedan ska utvärdera och ha med i vår handbok.

Dessa två böcker nedan lånade jag. Det ska bli intressant att se om det står något om vegan mat eller vad som kan vara bra/dåligt med just de livsmedlena som vi är intresserade av - vegan livsmedel.

"Lurad av laxen" av Marit Paulsen



såhär står det på baksidan:

”Marit Paulsen är sedan många år tillb aka en av de mest välkända och stridbara rösterna i mat- och klimatdebatten. Hennes resonemang och slutsatser är ofta självklara och vardagskloka, men också kontroversiella. Här reder hon ut begrepp som ekoodlat, henmanipulerat, besprutat och konstgödslat och pekar på att den stora utmaningen ligger i hur vi ska kunna producera mat så att den räcker åt alla”

När du går till ett bibliotek så inser du snabbt att det inte finns särskilt mycket böcker inom ämnet vegan, så vi fick ändra om lite och hitta små delar i böcker som kan vara intressanta för oss och användbart för oss.  I denna bok fanns ett kapitel som jag tror kan vara intressant ”Hur mår djuren?” samt ”en ekologisk katastrof

Detta är bok nummer två som jag ska läsa!




"Mat som medicin" av Stephan Rössner



Såhär står det på baksidan:

”Kan man egentligen äta sig till hälsa? Här är boken som ger oss svaret. Stephan Rössner granskar kritiskt forskningen som finns kring mat och berättar om vad vi idag känner till om de medicinska effekterna av vår kost. Här finns nya spännande fakta som kan komma att ändra våra matvanor. Visste du att choklad kan vara hjälpmedel mot tandröta, eller att nötätning påstås hjälpa oss att undvika hjärtinfarkt eller att måttligt alkoholförtäring kan minska risken för hjärtkärlsjukdom?

Stephan Rössner är professor i hälsoinriktad beteende forskning vid Karolinska Institutet och ansvarig för sjukhusets överviktsmottagning. Han är även känd från tidningar, radio och TV.”

Det som verkar intressant i denna bok är ganska mycket. Tror att jag kommer hitta mer intressanta fakta i denna bok än den innan men det visar sig. :)

 

/ Julia






RSS 2.0