Vin

För två helger sen drack jag vin, utan en tanke på innehållet. Fy skäms på mig! Men jag trodde faktiskt inte att det skulle innehålla något gelatin eller liknande. Men när jag kikade runt lite och google idag så hittade jag detta på systembolagets hemsida.

"Det viktigaste skälet till att viner klaras är att hindra att vinet får "slöjor" och blir grumligt. Slöjor i vinet beror på proteiner från jäsningen och därför tillsätter man ett klarningsmedel som drar ner proteinerna till botten av vinkaret.


De flesta klarningsmedel kommer från växt- eller djurriket, bortsett från bentonit som är ett slags lera.

  • Bentonit används i alla typer av vin och tar främst bort proteiner.
  • Gelatin kommer från djurhudar, ben eller från växtriket. Används i både röda och vita viner för att ta bort exempelvis tannin.
  • Husbloss utvinns från fiskars simblåsor, och används i vita viner.
  • Mjölk eller kasein används i vita viner för att korrigera färgen.

Inget eller ytterst lite av klarningsmedlet finns kvar i det färdiga vinet. Ändå är klarning kontroversiellt för personer som inte vill använda några djurprodukter."

Trots att det är ytterst lite, så är det djur i en del viner (de flesta viner skulle jag vilja säga). Alltså så har jag råkat att dricka något med djur i. Shame on me! Men det var endast pga okunnighet och kommer INTE att hända igen under den resterande tiden som vegan!

 

/ Julia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0